Demokratik Dünya Hakkında

Biz, “Demokratik Dünya Grubu” adlı bir düşünsel çalışma topluluğuyuz.

Hepimizin gözlediği, daha önemlisi; yüz milyonlarca insanın acılar içinde, bedeniyle, canıyla hissederek yaşadığı gibi, dünyada giderek derinleşen bir gelir dağılımı adaletsizliği, bunun sonucu olarak sürekli artan bir yoksulluk ve açlık var. Gelir dağılımı adaletsizliğini daha da derinleştirmek için savaşlar, siyasi kargaşalar çıkarılıyor. Küresel liberal düzen, peş peşe krizlerle temelinden sarsılıyor. Çin, Hindistan vb. ucuz işgücü cennetlerinde insanların sefalet ücretleri ile çalıştırılması, birleşik kaplar etkisiyle, dünyada “sosyal devlet”in zayıflamasına neden oluyor. BM’in 2010’da yayınlanan “Yoksulluğu Yeniden Düşünmek” başlıklı raporuna göre, dünyada 1.5 milyarın üzerinde insan, günde 1.25 dolarla geçinmek zorunda. Gözlerimizin önündeki insanlığın yüz karası bu manzara insani duyarlılığı olan herkes gibi bizim de vicdanlarımızı sızlatıyor.

’80’li yıllardan itibaren yaşanmaya başlayan ve giderek hızlanan küreselleşme sürecinin sonucu olarak, ekonomik ve siyasi yapılanma dünya ölçeğinde hareket eder hale gelmiştir. ‘80’li yıllardan itibaren ivmesi artarak ilerleyen liberalleş(tiril)me dalgasının sonucu olarak, dünya ekonomik bakımdan küresel bir köy haline gelmiştir. Dünya toplumu siyasi ve hukuki olarak “ulus-toplum/devlet” halinde –parçalı- yapılanmış olmakla birlikte, ekonomik küreselleşme süreci, her bir ulus-devleti küresel bir oyuncu haline getirmiş; siyaset de küreselleşmiştir. Bu durum karşısında adalet sorununa ulus-toplum bazında çözüm aramanın zemini geniş ölçüde ve geri dönülmez olarak ortadan kalkmıştır. Bu nedenle, adalet sorununa öncelikle küresel yaklaşmak, başka bir deyişle küresel düşünüp, dünyanın ulus-devlet yapılanmasından dolayı yerel davranmak gerekmektedir. Öte yandan, gelir dağılımı adaleti ile demokrasi arasında yakın bir ilişki vardır. Tüm insanların “bağımsız ve eşit bireyler” olarak siyasete katıldığı demokratik ülkelerde, gelirin, demokratik olmayanlara göre daha adil dağıldığını görüyoruz. Ülkeler bazında gelir dağılımı ile demokrasi arasındaki yakın ilişki, aynı ilişkinin dünya bazında da bulunduğunu gösterir. Dünyada giderek derinleşen gelir adaletsizliği olduğuna, gelir adaleti ile demokratikleşme arasında yakın bir ilişki olduğuna göre, dünyada bir demokrasi sorunu vardır. Bu durum demokrat aydınların önüne dünyanın demokratikleşmesini sağlayacak olanakların ve pratik çözümlerin neler olabileceği üzerine düşünme sorumluluğunu koyuyor. Adını, “demokratikleşmeyi dünya boyutunda düşünüp/tasarlayıp, ulusal/yerel çözümleri bu tasarım içinde arama” –temel- yaklaşımından alan “Demokratik Dünya Grubu”, bu sorumluluğu yerine getirmek amacıyla, birkaç yıl önce bir araya gelip, bir dizi toplantılar düzenlemiş ve çeşitli sivil toplum örgütüyle çalışmalar yapmış olan bir demokrat aydınlar topluluğudur.

Kuşkusuz, gerek Türkiye’de gerekse dünyada, bizim gibi demokratik-insani duyarlılığı olan ve bu duyarlılıktan kaynaklanan sorumluluğu yerine getirmek amacıyla organize olup bir araya gelerek, kafa yorup, çaba gösteren çok sayıda demokrat aydın grubu vardır. Ancak, demokratların farklı kamplara bölünmüş olmasından kaynaklanan dağınıklığı, dünyadaki demokrasi ve adalet sorununa çözüm arayışlarının en büyük zaafıdır. Bu önemli zaafı giderip, dağınıklığı birlikteliğe dönüştürmenin yolu, çok geniş demokrat aydın kitlesini bir araya getirebilecek düşünsel platformu oluşturmaktan geçer. İşte “Demokratik Dünya Grubu”na vücut veren ana düşünce budur. Bizler kırk çeşit demokrat aydın oluşumuna, kırkbirinci çeşit olarak eklenmek amacıyla değil, bir ortak akıl platformu oluşturarak, kırkı bir yapmak amacıyla yola çıktık. Web sitemizi de bir düşünme çalışması platformu olarak, bu amaçla kurduk. Bu çalışmamıza rehber olmak üzere, bütün demokratların üzerinde oydaşabileceğini düşündüğümüz; sitemizin E-KONGRE sayfasında görebileceğiniz “Demokratik Dünyayı Birlikte Tasarlayalım” başlıklı metni hazırladık. Bu metin çerçevesinde, demokrat aydınları, duyarlılıklarını taşıdıkları sivil toplum örgütleri üzerinden ortak akıl organizasyonuna katılarak, demokratik dünyayı birlikte düşünüp tasarlamaya çağırıyoruz.